9 januari: Roden in Roden


Maxeland Harmze, een kunstenares in hoeden ontwerpen,  had ons uitgenodigd om met onze chapter een bijdrage te leveren aan de expositie door onze aanwezigheid met rode hoeden en zo veel mogelijk rode kleding aan. Dat hebben we met 7 ladies gedaan!


De Kunstenaars van VERKUNO (kunstenaarsorganisatie van centrum K38 te Roden) hebben zich ingeleefd en uitgeleefd met de kleur rood. Van roze rood tot osse bloed en alle kleuren daartussen. De tentoonstelling werd geopend door de bekende drentse schrijver Gerard Stout, die een mooi, inleidend verhaal hield o.a over roodharige vrouwen.


Lady FeestBeest droeg haar zelfgeviltte, rode jurk en eigengemaakte hoed met verve, terwijl Lady Mary Poppins met haar lange, leren, rode jas en chique hoed een mooie bijdrage leverde aan de expositie. 


Deze expositie bestond uit glaswerk, schilderijen, aquarellen, keramiek, foto’s , kunstig viltwerk, en een installatie van rode fluwelen gordijnen met spiegels en allerlei hoeden die je kon passen. Dit hebben we met veel plezier gedaan. Dit gaf mede inspiratie aan Anna-Louise Barones van Nimweghen, die dezelfde avond nog met paars lint  aan de slag ging en een  een prachtige hoedencreatie toverde.


Het geheel werd opgevrolijkt met heerlijke rode en roze wijnen, limonades en hapjes in de kleur rood, zelfs rode kersenbonbons ontbraken niet. 


We hebben veel plezier gehad en ook wel aandacht getrokken gezien de vele foto’s die van ons gemaakt werden. Ondanks het slechte weer, al met al een heel geslaagde  avond! 


Lady Yellowmoor(klik hier voor het fotoalbum)

Verslagen 2013 - 2014

Verslagen 2013 - 2014

22 januari 2015: “De verleiding van een moordwijf”


Op 22 januari was het dan zover; ons bezoek aan theater De Nieuwe Kolk. 

Een negental dames had zich opgegeven om de try-out van het toneelstuk “De verleiding van een moordwijf” bij te wonen.


Omstreeks acht uur hebben we ons verzameld in de centrale hal, waar al diverse sluikse blikken op ons werden geworpen. Natuurlijk waren we allemaal in paars/rode kleding met de daarbij behorende hoofdversiering in het rood. Barones van Nimweghen droeg een paarse hoed omdat ze deze maand verjaart.  


We hebben een leuke voorstelling bijgewoond, die in de eerste minuten eventjes op gang moest komen, maar ons vervolgens een plezierige avond bezorgde.


Vanzelfsprekend werden we af en toe door het overige publiek aangesproken met de welbekende vragen over onze outfit. Het maakt de tongen altijd weer los!


Freule Sans Souci

Gezondheid, voeding, beweging;

workshop gezonde hapjes maken


Voor deze activiteit hebben 11 ladies zich op 12 februari tegen half 8 verzameld in het halletje van het Dr. Nassau College, locatie Quintus aan de Groen van Prinstererlaan in Assen.

Mevrouw Gerda Haan, gewichtsconsulente, verzorgt een thema over gezondheid, voeding en beweging en aansluitend maken we zelf gezonde hapjes. Wij vrouwen weten allemaal heel goed wat we moeten doen om gezond te blijven, welke voeding daarbij hoort en dat we moeten bewegen. Maar willen we dat ook en is de verleiding naar al het lekkers niet te groot?

Gerda vertelt eerst over de Body Mass Index (BMI), dat is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. Over de formule ontstaat enige discussie, daarom hieronder nog even de formule (volgens Wikipedia).

De formule

De waarde van de queteletindex is gelijk aan de massa van het lichaam (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter):
waarbij:

QI de queteletindex (in kg/m²)

m de massa in kg

h de lengte (hoogte) in m

Voorbeeld: een persoon van 90 kg en een lengte van 173 cm:De queteletindex is in dit geval 30 kg/m2.

De BMI is normaal als die tussen de 18,5 en 24,9 zit, want dan heb je een normaal en goed gewicht. We hoeven dan niet op dieet. We kijken elkaar eens aan, zitten we tussen de 18,5 en 24,9? Thuis maar eens narekenen.

Het gemiddelde vetpercentage voor ons moet zitten op 35%. Gerda heeft een vetpercentagemeter meegenomen. We zien hem wel liggen, maar niemand maakt aanstalten om het percentage te laten meten. Diëten helpen niet, aldus Gerda, na een dieet kom je weer net zo hard aan. Als we willen afvallen of op ons gewicht willen blijven, moeten we onze levensstijl aanpassen. We discussiëren nog wat over wat we eten en waar we wel of niet van groeien. Zo nu en dan moet een patatje met een flinke klodder mayonaise wel kunnen. We weten wel dat overal waar teveel voor staat niet goed is.

Vol overgave beginnen we daarna met het maken van gezonde hapjes. De één maakt tortilla rolletjes met kip en witlof, de ander zelfgemaakte tonijnsalade die dan weer op witlofblaadjes of komkommer wordt gelegd. De minispiesjes groenten en fruit worden op een halve sinaasappel in folie geprikt. Gerda merkt op dat de hapjes te groot zijn, zodat alles gehalveerd wordt en wat veel gepriegel is. Het resultaat is wel, dat we een heleboel hapjes hebben en de schalen goed gevuld zijn. Dan gaan we ze opeten en met het meegebrachte drankje laten de ladies het zich goed smaken. Ik kom er niet aan toe, de jetlag gaat mij parten spelen, dus naar huis, waar ik ’s nachts droom van BMI en gezonde hapjes.


Freule Wobbie van Ter Aard tot Zeijen(klik hier voor het fotoalbum)

Hanging Basket maken


Op 25 en 28 maart gingen twee groepjes van onze chapter, in verschillende samenstelling, wederom naar Zuidbroek maar nu om een hanging basket te maken.


In de kas aangekomen werden we luidruchtig verwelkomt door de schapen met hun soms nog zeer jonge kroost. Ze overstemden ons gepraat en dat van de andere aanwezige personen die ook een basket kwamen maken. Renate van Oostwaard was nu gewend aan onze verschijning waardoor we niet meer hoefden uit te leggen wie we waren en waarom we er zo uitzagen. Eerst werd door haar geïnformeerd hoe het met de bollenmanden ging en kregen we nog wat extra instructie daarvoor mee.


Daarna begon de uitleg over de hanging basket, hoe hen voedingsstoffen aan te bieden en de samenstelling van de verschillende meststoffen. Nadat alles duidelijk was mochten we aan de gang.


We mengden de grond met mestkorrels, legden een basis van plastic in de basket en boorden gaten in de kokosmat die het geheel bij elkaar moest houden.


Toen was het de beurt aan de plantjes. Er was een keur aan plantmateriaal wat het kiezen nog erg lastig maakte. Daar begon het gepriegel om de plantjes door de geboorde gaatjes te krijgen zodat ze mooi aan de buitenkant zouden gaan groeien.

Na een hoop geprobeer, gezucht en gesteun lukte het uiteindelijk om de mand vol te krijgen.


Omdat het natuurlijk nog veel te vroeg was om de mand buiten op te hangen werd de mand met nummer achter gelaten in de kas. We mogen ze over enkele weken gaan halen. Ondertussen worden we op de hoogte gehouden hoe het met ze gaat….


Het was een leuk uitje dat voor herhaling vatbaar is want zeg nou zelf, een mooie basket naast de voordeur is toch een warm welkom!


Barones van Volle Maan tot Duistere Nacht.


(klik hier voor het fotoalbum)

Jaarlijkse 2015 conventie in Apeldoorn


Op donderdag 16 april vertrokken we met 8 ladies uit onze chapter naar de jaarlijkse conventie, dit jaar georganiseerd door de ‘Bezige Appel Bijtjes’ uit Apeldoorn. Met ons reisde Duchess van Deuxchevaux tot Cabrio van de chapter uit Beilen mee. De stemming zat er meteen al goed in en hadden we, op gepast adellijke wijze, veel plezier. Dit jaar hadden we er goed op gelet niet in een stiltecoupe te gaan zitten.


In Zwolle zou Queen-mum Minke van de chapter Veerig Verder bij ons aansluiten maar die had al een plekje bij zeer geïnteresseerde medepassagiers gevonden en we zouden in Deventer, bij het overstappen, elkaar wel weer zien.


Uiteindelijk in Apeldoorn aangekomen werden we op het station door een Bezig Bijtje ontvangen en naar de gereedstaande bus begeleid. Deze bus bracht ons naar het theater Orpheus die inmiddels al behoorlijk rood en paars kleurde.


Na koffie met iets lekkers gingen we naar een theaterzaal waar we officieel werden begroet door Queen Elisabeta van Koeterwaals tot Filosoof.

Na de officiële plichtplegingen kon het feest beginnen. We werden vergast op een hilarisch optreden van Hester Macrander en Elke Jansen (piano).


Na dit optreden was er een goed verzorgde lunch en tijd om alle kraampjes die waren opgesteld te bekijken. Natuurlijk wisselden veel items van eigenaar.


Na de pause warden de aanwezigen in drie groepen verdeeld. De rode groep kreeg een workshop Flamingo dansen en de paarse groep mocht zich oefenen in de Merenque. Dames die dat niet zo zagen zitten mochten naar de workshop “Gekke bekken trekken”. Hetgeen goed zou zijn ter voorkoming van rimpels.


Na een tijdje kwam iedereen weer terug in de theaterzaal en liet elkaar het geleerde zien. Daarna hebben we nog even gezamenlijk gedanst op het liedje “Hands up” van Ottowan.


Daarna werd het stokje overgedragen aan de chapter “Red Bells Kennemerland” in Haarlem en hoorden we dat de volgende Conventie op 8 april 2016 zal zijn. We hadden nog de gelegenheid om wat met elkaar te drinken en daarna stond de bus weer klaar om ons naar het station te brengen. Na weer een vrolijke terugreis kwamen we moe maar voldaan aan in Assen en namen we afscheid van elkaar. Het was een mooie dag geweest!


Barones van Volle Maan tot Duistere Nacht

(klik hier voor het fotoalbum)

23 mei 2015: Royal Goedewaagen Nieuw-Buinen


Op zaterdag 23 mei gingen we met 8 dames naar Nieuw- Buinen, waar het museum en de fabriek gevestigd zijn. We werden hartelijk verwelkomt met thee en koffie en iets erbij. De stemming zat er al goed in.


We kregen een uitgebreide lezing en rondleiding, het was zeer interessant en boeiend. Onze spreker was heel enthousiast. We kregen de geschiedenis te horen en de ontwikkelingen in de loop van de tijd en over het wel en wee van het bedrijf.


Tijdens de rondleiding kregen we te zien hoe van klei een grote verscheidenheid aan keramiek wordt gemaakt. Ook zagen we een miniatuur van het schip waar Lady Pandora, Freule Sans Souci en Barones van Volle Maan tot Duistere Nacht een cruise mee gingen maken! Er werden natuurlijk foto’s gemaakt.


We zagen een mooie vaas die, als je er in keek, Nederland voorstelde, een prachtig ontwerp. We mochten de fabriek in omdat er zaterdags niet wordt gewerkt. Heel leuk was het.


Designontwerpen worden daar ook gemaakt, Royal Goedewaagen maakt het , maar de naam van de designer en schilder staan op het ontwerp!!! Voor Royal Goedewaagen werken naast Nederlandse designers, Deense en Noorse topdesigners.


We hebben nog even gesnuffeld in de winkel, sommigen hebben iets gekocht en toen op weg naar Bieze in Borger, waar we ons uitje afsloten met een hapje en drankje.

Het was heeeel gezellig.


Comtessa Roos del Borgo di Poppi
(klik hier voor het fotoalbum)

2e TTevent Le Canotier Rouge in Veenhuizen


Zaterdag 27 juni was de grote dag. Niet alleen de TT werd gereden maar ook ons chapter vierde alweer haar tweede verjaardag. Barones van Bavarois tot Butterscotch, Freule van Ter Aard tot Zeijen en Anna-Louise Barones van Nimweghen hadden een leuk programma voorbereid en we mochten buiten de ladies van ons eigen chapter een 8-tal gasten begroeten. De weersvooruitzichten zagen er goed uit en het beloofde een mooie dag te worden.


De organiserende ladies hadden de lunchruimte versiert met rood en paarse accenten. Nadat de Queen haar intrede had gedaan en even op adem was gekomen met een kopje koffie konden we aan het officiële programma beginnen. De Queen hield een korte speech en daarna zou de inauguratie plaatsvinden van Freule Roanna Tessera de Marchand.


Zoals te doen gebruikelijk begon de Vice-queen met het voorlezen van het gedicht Warning maar nu in het Nederlands. Daarna beloofde de Freule dat ze als ze met haar zusters van de Red Hat Society in full regalia op stap ging, de boel lekker, maar adellijk, op stelten te zetten. Waarna zij zelf het gedicht van de zusters voorlas.


Daarna zongen de aanwezige ladies van de “Arnhemse Luitjes” ons toe. Dat was een hele leuke verrassing. En toen was het tijd voor een heel geslaagde lunch. Na de lunch ging er een groep aan de wandel en een groep ging naar het gevangenis museum.


Om 14.00 uur ontmoetten we elkaar bij de boevenbus en maakten we een rit door het dorp Veenhuizen. We hadden een leuke gids aan boord die veel anekdotes vertelde waardoor het dorp voor ons ging leven.


Na de rit kregen de aanwezigen een attentie uitgereikt die door Barones van Bavarois tot Butterscotch gemaakt was. Daarna namen we afscheid van onze gasten en gingen de ladies die achterbleven nog even nagenieten op het terras van het gevangenis museum.


Het was een zeer geslaagde dag waar we goed op terug kunnen kijken.


Barones van Volle Maan tot Duistere Nacht


(klik hier voor het fotoalbum)

18 juli 2015: Heemhof La Ronde Opende


Op zaterdag 18 juli zijn we met een aantal dames naar Heemhof La Ronde in Opende geweest. Dat was in alle opzichten indrukwekkend. We werden heel gastvrij ontvangen en hebben een uitgebreide rondleiding gehad zowel in hun huisjes als in de tuin. We vielen van de ene verbazing in de andere. Ook waren de heren erg gecharmeerd van onze kleurige outfit.
(klik hier voor het fotoalbum)

European Hoot te Amsterdam op zaterdag 5 september


Daar sta je dan, om 8 uur op het perron in Assen.

Je zag dit moment al zo vaak in je dromen, tijdens de voorbereidende vergaderingen.

En daar is het dan, de trein die je naar Amsterdam gaat brengen.

De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier.


En we waren allemaal op tijd. Hertogin van Ver Gelijk tot Nabij Geluk had al druk contact met Queen Rita van het chapter Red Hats North die samen met ons op de groepsretour reisde. Toen we instapten hadden we haar al snel gevonden en kon de reis beginnen. Queen Rita had al snel de hele coupe plat met haar smeuïge verhalen over hoe ze aan haar hoedje en panty’s kwam. En hoe zo’n spijt ze had dat ze het andere product dat werd aangeboden geweigerd had…. Maar dat product blijft het geheim van coupe 4407 van Groningen naar Lelystad. Kortom de stemming zat er meteen al in.


In Amsterdam aangekomen, de zus van Comtessa Roos del Borgo di Poppi stond al op ons te wachten, werden we als vanzelf in de stoet naar het restaurant opgenomen en hadden we in no-time de koffie met stroopwafel en de bestelde pin te pakken. We hebben een heel centraal plekje kunnen veroveren en zagen hoe langzamerhand het etablissement vol stroomde. We hoorden Duits, Engels, Zweeds en ook nog wat onvervalst Nederlands om ons heen.


Toen het tijd werd voor de groepsfoto deden we de Red Hat Society dat bekend staat als een disorganisatie grote eer aan. Er zijn foto’s gemaakt en ook van hele grote groepen maar tot een echte geposeerde foto is het niet gekomen. Het Rettekehatkoor verhoogde de feestvreugde en het speciaal uitgenodigde draaiorgel deed daar nog een schepje bovenop.


Uiteindelijk werd het tijd om ons te gaan vermaken in de stad. We zijn naar het Waterlooplein geweest waar we met een Engelse chapter geluncht hebben en daarna met de metro naar het station terug om een rondvaart te gaan maken.


We hadden niet voor het buffet gereserveerd en gingen dus aan het einde van de middag moe maar voldaan weer terug. Al met al is het een hele leuke dag geworden waarin we weer de nodige lachrimpels hebben gekweekt. En wie weet volgend jaar in Luxemburg of Engeland.


Barones van Volle Maan tot Duistere Nacht

(klik hier voor het fotoalbum)

29 september 2015: Red Dress Day High Tea


Dinsdagmiddag 29 september was het dan zover. Nu zouden we elkaar eens niet in de gebruikelijke paarse outfit ontmoeten maar was “Dress Red” de dresscode en dit om in de week van de Nederlandse Hartstichting aandacht te vragen voor de vaak onopgemerkte symptomen van een hartinfarct bij vrouwen.

Om een uur of drie verzamelden we ons in de residentie van Comtessa van Hier tot Gunnekandut. Een ieder had iets lekkers meegenomen zodat het uiteindelijk een zeer rijke High-tea werd. We hadden uiteraard weer heel veel te bespreken en ondertussen knabbelden we van de meegenomen lekkernijen. 

Uiteraard kwamen ook de diverse schoonheidstips en trucs ter sprake en had Freule Roanna Tessera de Marchand daar nog een mooi gedicht over. Toen het tijd werd om op te stappen hebben we nog netjes de tafel opgeruimd en werd er nog een groepsfoto gemaakt. 

De overgebleven lekkernijen werden verdeeld of achtergelaten zodat Comtessa van Hier tot Gunnekandut nog vele mensen tijdens een visite kan voorzien van hapjes.

Al met al een zeer geslaagde High-tea die volgend jaar zeker weer op de agenda komt.           (klik hier voor het fotoalbum)

24 oktober 2015: Museum De Fundatie en de Broerenkerk Zwolle


Wij zijn met 8 personen n Assen opgestapt. Aangekomen in Zwolle zijn we via het Kerkplein ( met de prachtige engel) en de mooie historische gebouwen gewandeld naar de Broerenkerk. Wat hadden nog wat tijd over en hebben nog wat rond gekeken en gewinkeld. Daarna hebben we genoten van een heerlijke lunch en nog wat rond gekeken in de Broerenkerk.


De Broerenkerk is allang niet in gebruik als kerk. Boekhandel Waanders heeft  een nieuwe dimensie in het Rijksmonument. Een totale beleving van media, boeken, kunst en cultuur. Door de drielaagse inbouw is er de benodigde vloeroppervlakte toegevoegd.


Hierna zijn we naarde Fundatie gewandeld. De Fundatie had als hoofthema Gevaar en Schoonheid. Turner en de traditie van het sublieme. Zijn werk werd gepresenteerd als schakel tussen klassiek en modern. En is gecombineerd met dat van voorgangers en erfgenamen, van de late middeleeuwen tot nu. Al in zijn vroegste schilderijen van stormen op zee verbeelde Turner het sublieme idee van de grootsheid van de natuur tegenover de nietigheid van de mens. Voor Turner was licht niet alleen een middel  om een object in de ruimte te definiëren, hij wilde het licht zelf schilderen.

Verder zagen we werk van Barbara Klemm. Haar foto’s tonen gebeurtenissen van grote historische waarde, die keerpunten en tijdperken in herinnering oproepen. Ook zagen we foto’s van Ellen Auerbach, een fotografische wereldreis.

Verder was er de tentoonstelling Open te zien. Acht beeldende kunstenaars hebben zich laten inspireren door nummers van het nieuwe album van Nick en Simon. We hadden af gesproken dat we om 15:45 weer zouden samenkomen.


We kunnen terug kijken op een gezellige middag, iedereen had de tijd en gelegenheid

zelf te kijken naar hun eigen interesses. Om 17:00 uur waren we weer in Assen.


Freule Roanna Tessera de Marchand                            (klik hier voor het fotoalbum)