Welkom bij Le Canotier RougeLe Canotier Rouge is een chapter van de Red Hat Society (RHS), opgericht op 1 juni 2013 en gevestigd in Assen. Ons motto is: Whenever you wear a red hat, your day will be special. Het doel van onze chapter is het maken van plezier, van frivoliteit, creativiteit en vriendschap voor vrouwen in de middelbare leeftijd en daarna. Tijdens onze uitjes zijn we herkenbaar aan de rode hoed en paarse kleding die door de Red Hat Society is voorgeschreven.
De Red Hat Society (RHS) is in 1998 opgericht in Amerika en de beweging heeft zich daarna snel over de wereld verspreid. Het ontstaan van de Red Hat Society vindt zijn oorsprong in de beginregels van het gedicht Warning van Jenny Joseph (klik op de titel voor het gehele gedicht):


    When I am an old woman I shall wear purple

    With a red hat that doesn't go and doesn't suit me.


Vrij vertaald:

    Als ik oud ben draag ik paars met een rode hoed,

    Dat staat me niet, maar ik doe het wel.
Red Hat Society in Nederland


In 2005 is de eerste chapter in Nederland opgericht. Op dit moment zijn er meer dan 120 chapters en dit aantal groeit nog steeds.

De oprichter van een chapter wordt de Queen genoemd. Zij wordt geassisteerd door een Vice-queen. De leden heten Red Hatters en zijn over het algemeen 50 jaar of ouder. Zij dragen voornoemde rode hoeden en paarse kleding. Vrouwen onder de 50 mogen zich ook aansluiten, zij worden aspirant-leden genoemd of Pink Hatters. Zij dragen een roze hoed en lila kleding totdat ze 50 jaar zijn. Veel Red Hatters dragen graag zeer uitbundig gedecoreerde hoeden en aandacht trekkende accessoires, zoals boa’s. De bijeenkomsten verschillen per chapter. Voor onze bijeenkomsten zie de verslagen en foto-albums


Vrijheid blijheid, als men maar niet zeurt, want dat is beslist uit den boze. Wel willen we oog hebben voor het lief en leed bij de chapterleden en in donkere tijden willen we hen nabij zijn. Vriendschap staat hoog in ons vaandel.

 

Eerste Lustrum Le Canotier Rouge in Nienoord 2 juni 2018